8 gode råd til at passe godt på dine børns tænder

Når man har børn, vil man altid det bedste for dem. Men nogle gange kan det være rigtig svært at vide, hvad der egentlig er det bedste. Pæne og rene tænder er vigtigt for et barns liv, og derfor skal der selvfølgelig være fokus på netop børns tænder, når man gerne vil passe godt på barnet. Læs med her i denne artikel og få nogle gode råd til, hvordan du nemmest kan gøre dette. Hvis skaden dog er sket, kan du på dette link få hjælp til fyldninger hos barnet.

Begynd at børste dem lige så snart de kommer

Det første råd er, at du skal huske at starte med at børste barnet tænder, lige så snart de kommer frem i munden. Der kan være stor forskel på, hvornår tænderne kommer frem. Faktisk siger man, at de gerne skal komme så sent som muligt.

Så passer tandkødet nemlig på tænderne i lidt længere tid. Men tag gerne fat i en læge, hvis de ikke er kommet, når barnet fylder 1 år. Husk dog at tandkødet kan være rigtig ømt, hvis du børster tænder, mens de andre tænder er på vej. Så her kan barnet godt stritte ekstra meget i mod.

De gode rutiner - morgen og aften

Det andet gode råd er, at du skal huske at skabe nogle gode rutiner, når det handler om børns tænder. Og her er det helt essentielt, at du husker tandbørstningen både morgen og aften. Mange glemmer det måske om morgenen, fordi man skal ud af døren hurtigt, og nogle glemmer det måske om aftenen, fordi man først selv børster tænder, når barnet er gået i seng.

Her er rutinerne vigtige. Find for eksempel noget, som minder dig om, at du skal huske at børste barnets tænder. Det kan være, at du lægger tandbørsten frem i øjenhøjde, indtil du har godt styr på rutinen med tandbørstning, eller måske vil en helt anden vane være løsningen for dig.

Du skal altid starte tandbørstningen

Det tredje gode råd er, at det altid skal være dig, som starter tandbørstningen, når I går i gang. Dette skyldes, at barnet endnu ikke har lært, hvordan man børster tænder ordentligt. Så her skal du gå ind og gøre det for dem, så deres tænder faktisk bliver smukke og rene.

Lad dem øve sig i at børste selv

Når du så har børstet barnet tænder grundigt, så de faktisk er rene, kan du eventuelt lade dit barn børste lidt på tænderne også, så de vænner sig til bevægelserne og til, hvordan man børster sine tænder ordentligt. Derfor er det fjerde råd, at du også skal lade dit barn øve tandbørstningen til den dag, de selv skal i gang. Barnet må først selv gå i gang med tandbørstningen, når han eller hun er fyldt 10 år.

Husk at børste alle barnets tænder

Selvom det måske kan lyde helt banalt, er det desværre ikke alle, som husker alle tænderne - især de bagerste tænder kan være svære at komme til, når man skal børste barnets tænder. Derfor er det femte gode råd, at du altså skal huske hver og en af barnets tænder, når du børster dem - hver gang.

Væn ikke barnet til søde sager

Det sjette gode råd er, at du ikke skal vænne dit barn til at få søde sager hver dag. Dette er både på grund af tænderne, men selvfølgelig også for barnets almindelige sundhed. Hvis du selv er glad for søde sager, kan det måske være svært at undgå, at barnet også vil have nogle. Så her kan det jo være, at du også selv skal i gang med nogle sundere vaner - både for sundheden og for tænderne. Husk også at søde sager både kan være slik, tørret frugt og andet i den kategori.

Giv ikke dit barn sutteflaske med i seng

Det syvende gode råd er, at du ikke skal give dit barn sin sutteflaske med i sengen. Når man giver barnet sutteflasken med i seng, har barnet mulighed for at drikke af den over en lang periode, og det kan give skade på tænderne, da de så hele tiden udsættes for en emaljeskadende væske.

Husk også at lade være med at give barnet sukkerholdige ting i sutteflasken som juice, kakao og andet end mælk. Faktisk bør barnet ikke have andet end modermælk eller modermælkserstatning i sin sutteflaske. Derudover bør man stoppe med at give sutteflaske, når barnet fyldet et år, så flasken ikke kommer til at påvirke tændernes placering.

Drop sutten i god tid

Det ottende gode råd er, at du skal huske at få barnet til at stoppe med at bruge sut i god tid - gerne inden barnet er 3 år. Dette skyldes, at børn nemt kan få det såkaldte suttebid, hvis de bruger sut i lang tid.

Dog er det ofte nemmere sagt end gjort, når barnet skal stoppe med at bruge sut. Børn har deres egen vilje, så derfor er det også vigtigt, man sætter god tid af til afvænning af sut, så barnet er tryg og forholdsvis glad under hele processen. Ellers bliver det blot en dårlig oplevelse for barnet, og det vil vi selvfølgelig gerne undgå.

Menu
Top